Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορήγησε στον Φορέα Διαχείρισης «Βεβαίωση Χωροθέτησης» για την κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη, κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.
Η σχετική βεβαίωση είναι παράνομη γιατί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το έργο ανήκει στην κατηγορία Α1 και απαγορεύεται ρητά να κατασκευαστεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, η οποία εμπίπτει στη Γ΄ Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης.
Σχεδιάζουν ένα έργο τεράστιου μεγέθους που θα «επεξεργάζεται» 300.000 τόνους το έτος, θα δέχεται το 65% των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Βασικό του προϊόν θα είναι τα απορριμματογενή καύσιμα (SRF/RDF)που βασικά αποτελούνται από χαρτί και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται για λειτουργία αντίθετη στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Η συνεχής τροφοδοσία με αυτά τα υλικά θα σημάνει υποχώρηση της ανακύκλωσης ενώ το σχετικό κόστος θα μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
Η διάθεση των προϊόντων της ΜΕΑ θα γίνεται είτε στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών όπως το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία (καρκινογόνος καύση απορριμμάτων), είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το αφήγημα της περιβόητης διαβούλευσης που βάζουν μπροστά τα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις δήμων και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δείχνει ότι η όποια «εναντίωσή» τους (με «όρους και προϋποθέσεις»), είναι προσχηματική, καθώς όλοι τους πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. και της «πράσινης ανάπτυξης». Δηλαδή, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι κατάμαυρη για τους λαούς.
Ιδιαίτερα υποκριτική είναι η στάση της «αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κυβέρνηση έκανε τη συμφωνία με τις βιομηχανίες τσιμέντου για να μπορούν να καίνε RDF/SRF, ο οποίος κατοχύρωσε τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των απορριμμάτων, αδειοδότησε τη σχετική καύση στην ΑΓΕΤ στο Βόλο κλπ.
Στα πλαίσια του σημερινού τρόπου παραγωγής, δεν εξασφαλίζονται η ανακύκλωση στην πηγή και η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μία τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν ένα δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μέχρι τότε, σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, απαιτούμε να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας της ΜΕΑ Δ.Τομέα. Αντίθετα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί της ανακύκλωσης αποκλειστικά από Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Ωραιόκαστρο 5 Μάη 2020
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Comments