top of page
  • Writer's pictureΠεριοδικό "Ωραίο"

Φωκίων Φουντουκίδης :"Το ελληνικό κράτος μου χρωστά μία πολύ μεγάλη συγγνώμη"

Πανηγυρική απαλλαγή του δημοσιογράφου από άδικες και ψεύτικες κατηγορίες από το βαθύ κομματικό παρακράτος των εκλογών του 2015Γιατί δημοσιεύεται αυτή η φωτογραφία:

Την ημέρα της 15ης Αυγούστου 2015, ημέρα κατά την οποία μερικές ιστοσελίδες αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσίευαν την είδηση που είχε διοχετεύσει το κομματικό παρακράτος της οικονομικής αστυνομίας ότι κατηγορούνταν (κάποιες μάλιστα είχαν γράψει και ότι τάχα είχε ...συλληφθεί!), ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. Στην φωτογραφία, την ημέρα εκείνη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ( και άλλους 50 συνταξιδιώτες του), αμέσως μετά την λειτουργία στην ιστορική Μονή του Πόντου. Την φωτογραφία αυτή είχει κοινοποιήσει την ημέρα εκείνη ο Φωκίων Φουντουκίδης στα κοινωνικά δίκτυα για να δείξει στους φίλους του ότι βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά Πόντου και ότι είναι καλά. (Να σημειωθεί ότι ήταν η τελευταία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην Μονή της Σουμελά πριν κλείσει για τις εργασίες προστασίας από κατολισθήσεις).


Πικρή δικαίωση


Δικαιώθηκε, και τυπικά, ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης για μια μεγάλη αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος του από το "βαθύ" κομματικό παρακράτος το προεκλογικό Καλοκαίρι του 2015.

Συγκεκριμένα, ενώ ο δημοσιογράφος ευρίσκετο στην περιοχή του Πόντου και επισκεπτόταν την Παναγία Σουμελά τον πληροφόρησαν φίλοι ότι στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα σε ορισμένες ιστοσελίδες ότι τάχα έχει ... «συλληφθεί» γιατί ήταν μέλος μιας πυραμίδας!

Η τυπική, πλέον, δικαίωση ήρθε με την απαλλαγή του δημοσιογράφου Φωκίωνα Φουντουκίδη, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 (απόφαση 931/2020) χωρίς να γίνει καμία δίκη λόγω της γελοιότητας της υπόθεσης.

Έμεινε όμως η προσπάθεια μια τόσο άδικης συκοφαντίας…

Ποιά ήταν η κατηγορία; Ότι ήταν κάτοχος μίας εκπτωτικής κάρτας, όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με την οποία όταν έκανε αγορές από καταστήματα (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος, πρατήρια βενζίνης ΕΚΟ κ.α) έπαιρνε μία μικρή έκπτωση!

Ποιά ήταν τελικά η ..."πυραμίδα" την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε ακόμη και ο ίδιος;

Η -ανύπαρκτη- βεβαίως "πυραμίδα" ήταν μια καθόλα νόμιμη επιχείρηση που ασκούσε μια απλή συνηθισμένη επιχειρηματικότητα με παροχή εκπτώσεων από αγορές σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις!

Δείτε εδώ την εταιρία: https://www.cashbackworld.com/gr

Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι ..."πυραμίδα" μια επιχείρηση με 120 χιλιάδες κατόχους εκπτωτικών καρτών, με 5.000 συμβεβλημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μεταξύ αυτών κορυφαίες πασίγνωστες εταιρίες όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωτσόβολος, JUMBO, Aegean, ΕΚΟ, o ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός (μπουτίκ), e-shop.gr, notos, public.gr, Media Markt.gr και χιλιάδες ακόμη;

Ένα απλό ερώτημα, που φαίνεται δεν απασχόλησε τις αρχές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είναι, πως θα ήταν δυνατόν να συνεργαστούν στην παροχή εκπτώσεων π.χ. η ΑΒ Βασιλόπουλος (από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα) ή η κρατική ΕΚΟ με μια εταιρία που δεν ήταν νόμιμη και, πολύ περισσότερο, εάν ήταν "πυραμίδα"; Λέτε η πληθώρα νομικών συμβούλων των μεγάλων εταιριών αυτών να μην είχαν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους;


15 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο


Η εταιρία αυτή, επίσης, λειτουργεί σε 45 χώρες του πλανήτη με εκατοντάδες χιλιάδες συμβλημένες επιχειρήσεις που παρέχουν εκπτώσεις με την κάρτα της και 15 εκατομμύρια μέλη που κάνουν αγορές με αυτή την εκπτωτική κάρτα. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου! Microsoft, e-bay, Nokia, booking.com, prince oliver και χιλιάδες ακόμη πασίγνωστες παγκοσμίως επιχειρήσεις.

Αυτήν την εταιρία βρήκε ο μηχανισμός του κομματικού παρακράτους να χαρακτηρίσει "πυραμίδα"!

Και ποιά ήταν η σχέση του Φωκίωνα Φουντουκίδη με αυτήν την συνηθισμένης επιχειρηματικότητας και καθόλα νόμιμης εταιρίας;

Ο Φωκίων Φουντουκίδης ήταν ένας απλός κάτοχος εκπτωτικής κάρτας που έκανε αγορές από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος αλλά αυτό δεν εμπόδισε το βαθύ παρακράτος να τον ταυτίσει, μόνο αυτόν από 120 χιλιάδες μέλη-κατόχους εκπτωτικών καρτών στην Ελλάδα, με την διεύθυνση της εταιρίας, χωρίς κανένα στοιχείο!

Με μία απλή ερώτηση στα γραφεία της εταιρίας, που για την Ελλάδα βρίσκονται και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και ανεμπόδιστα στην Περαία Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Θεσσαλονίκης 52, Περαία T.K. 570 19), θα του έλεγαν πως ο συγκριμένος δεν έχει καμία σχέση με την διεύθυνση, ούτε είναι υπάλληλος, ούτε καμία άλλη σχέση εργασίας έχει με την εταιρία παρά είναι ένας απλός καταναλωτής που παίρνει τις εκπτώσεις του όπως άλλα 120 χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα και 15 εκατομμύρια στον κόσμο.


Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα:

Στις 6 Ιουλίου του 2015, η τότε κυβέρνηση ίδρυσε παράρτημα της λεγόμενης οικονομικής αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη με εντολή να βρει και να αξιοποιήσει οικονομικά σκάνδαλα και "σκάνδαλα" πολιτικών αντιπάλων για να χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική περίοδο που άρχισε τότε ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Ο Φωκίων Φουντουκίδης, γνωστός για την αγάπη του για την πολιτική και την κοινωνική προσφορά, είχε την "ατυχία" να είναι υποψήφιος με ένα μικρό μετριοπαθές κόμμα (Ποτάμι) του πολιτικού κέντρου σε εκείνες τις εκλογές.

Μάλιστα η υποψηφιότητα του προέκυψε από τιμητική πρόταση που του έγινε, καθώς το κόμμα αυτό πολλούς από τους υποψηφίους του τους επέλεγε κατόπιν προτάσεων σε άτομα γνωστά για το ήθος και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.

Η "είδηση" διοχετεύτηκε σε μερικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και αναδημοσιεύτηκε προς πολιτική εκμετάλλευση την προεκλογική εκείνη περίοδο από κομματικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα, των γνωστών τρολ των κομματικών υπογείων, αλλά και φανατικών κομματικών οπαδών που, εν αγνοία τους, συκοφαντούσαν έναν αθώο άνθρωπο, θύμα του βαθέως κομματικού παρακράτους.


Ήταν θέμα χρόνου η απαλλαγή και η αθώωση


Στην άμεση και οργισμένη αντίδραση του δημοσιογράφου Φωκίωνα Φουντουκίδη, από τις αρχές δινόταν η εντύπωση ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον ίδιο και ήταν θέμα χρόνου η απαλλαγή και η αθώωση του καθώς τους απασχολούσε μόνο η εταιρία, την οποία έλεγαν πως "θα την ψάξουν". Δεν δέχθηκαν μάλιστα ούτε μάρτυρες υπεράσπισης στην προανακριτική διαδικασία αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι περιττή η εξέταση μαρτύρων καθώς η αθώωση είναι βεβαία, δίνοντας την εντύπωση πως είχε γίνει κάποιου είδους "λάθος" το οπαίο θα διορθωθεί από την δικαιοσύνη. Όμως αυτή η πολυπόθητη ημέρα τυπικής άρσης της αδικίας έκανε 5 ολόκληρα χρόνια να έρθει νε την γνωστή γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην απονομή στης δικαιοσύνης στην Ελλάδα καθώς συνέπεσαν και οι απεργίες των δικηγόρων, η πανδημία κλπ.

Η τυπική, πλέον, δικαίωση ήρθε με την απαλλαγή του δημοσιογράφου Φωκίωνα Φουντουκίδη, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 (απόφαση 931/2020) χωρίς να γίνει τελικά καμία δίκη...

Ήταν βέβαια μια πικρή δικαίωση για τον Φωκίωνα Φουντουκίδη, καθώς την ημέρα της συκοφαντίας, το ψέμα διαδόθηκε με ευρεία προβολή προς κομματική προεκλογική εκμετάλλευση στην προεκλογική περίοδο του Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 2015 ενώ η απαλλαγή - αθώωση είχε ελάχιστη προβολή και, φαίνεται, δεν ενδιέφερε παρά ελάχιστους.

Πανηγυρική ήταν και η απαλλαγή της εταιρίας για την οποία αποδείχτηκε ότι κάνει μια απλή συνηθισμένη επιχειρηματικότητα και δεν έχει καμία σχέση με ..."πυραμίδες" Η ζημία όμως είχε γίνει...


"Το ελληνικό κράτος μου χρωστά μία πολύ μεγάλη συγγνώμη"


"Το ελληνικό κράτος μου χρωστά μια πολύ μεγάλη συγγνώμη για την τεράστια αδικία που έκανε σε βάρος της τιμής και υπόληψης μου. Είναι μια πικρή δικαίωση για μένα γιατί η συκοφαντία και το ψέμα έτυχαν μεγάλης προβολής, για προεκλογική εκμετάλλευση, ενώ ή δικαίωση μου, η αλήθεια, έτυχε πολύ μικρότερης προβολής". Δήλωσε σχετικά ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης. "Με έπνιγε το δίκιο όλα αυτά τα 5 χρόνια και η αναμενόμενη αθώωση-απαλλαγή ήταν μια βασανιστική διαδικασία που έπρεπε να περιμένω. "Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς φίλους, κυρίως τους ευρύτερου περιβάλλοντος, για την ηθική συμπαράσταση αυτά τα χρόνια της βασανιστικής προσμονής της τυπικής δικαίωσης. Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να αγωνίζομαι για την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που έγινε σε βάρος του ονόματος μου. Έχουν γραφεί πολλά για "το ψέμα ως αλήθεια" από κοινωνιολόγους και ψυχολόγους και το βίωσα με τον πιο άδικο τρόπο". Με την δικαστική δικαίωση μου δεν τελειώνει ο αγώνας μου. Η ηθική μου αποκατάσταση είναι ευθύνη του ελληνικού κράτους που επέτρεψε σε παρακρατικούς μηχανισμούς να καταπατήσουν κατάφωρα το δίκιο ενός αθώου πολίτη. Το ζητώ πολύ έντονα από την ελληνική πολιτεία: Να αποκαταστήσει την φήμη μου που τόσο άδικα έπληξε".


Φωκίων Φουντουκίδης: Μια ζωή ασυμβίβαστος αγώνας για εντιμότητα και ήθος


Τι θα μπορούσαν όμως να πουν για τον δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη όσοι τον έζησαν από κοντά στα χρόνια της δημοσιογραφικής και κοινωνικής του δραστηριότητας;

-Αρνήθηκε πρόταση για τον διορισμό του σε καλή θέση (γραφείο τύπου) σε μεγάλη κρατική επιχείρηση (ΔΕΘ) από τον κομματικό μηχανισμό γιατί ήταν αντίθετος με τα «ρουσφέτια» και δεν το θεωρούσε δίκαιο.

-Απολύθηκε από την δουλειά του στην ΕΤ3 ύστερα από την σκληρή κριτική που άσκησε στις σπατάλες του τότε υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και εξ αιτίας της συμμετοχής του στην οργάνωση εκδηλώσεων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που ενοχλούσαν την τότε κυβέρνηση.

- Αρνήθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό για την πώληση της εφημερίδας "Πόντος" που εξέδιδε και τελικά την δώρισε.

-Αρνήθηκε προτάσεις διορισμού σε καλά αμειβόμενες θέσεις του κρατικού μηχανισμού (όπως σύμβουλος του υπουργού πολιτισμού, τότε, Ευάγγελου Βενιζέλου), αρκεί να εγκατέλειπε το κόμμα "Δημοκρατική Περιφερική Ένωση", στο οποίο συμμετείχε εκείνη την εποχή, και να φρόντιζε με την επιρροή που είχε στους Ποντίους να έφερνε ψήφους τους στο "κομματικό μαντρί".

-Απολύθηκε από το ράδιο Καλαμαριά του Δήμου Καλαμαριάς εξ αιτίας του ασυμβίβαστου αγώνα που έκανε ενάντια στο κατεστημένο των ποντιακών συλλόγων που δυνάστευαν τους συλλόγους και αρνήθηκε πρόταση διορισμού στο γραφείο τύπου του Δήμου αρκεί να σταματούσε τον αγώνα του.

-Σύρθηκε τρεις φορές στα δικαστήρια με διώξεις από το κατεστημένο των ποντιακών συλλόγων, με μεγάλο οικονομικό και επαγγελματικό κόστος για την ανυποχώρητη στάση του στον δημοσιογραφικό αγώνα για τα όσα αρνητικά συνέβαιναν στον χώρο αυτό.

-Αρνήθηκε την τοποθέτηση του σε λίστα μεγάλου κόμματος σε Ευρωεκλογές αρκεί να εγκατέλειπε το κόμμα "Δημοκρατική Περιφεριακή Ενωση" , σε μη εκλόγιμη θέση μεν για να παρασύρει όμως ψήφους Ποντίων, αλλά με κατοπινά ανταλλάγματα διορισμού σε κρατική θέση.

«Επιτύχαμε μια πρώτη νίκη στον αγώνα για να βρω το δίκιο μου που τόσο βάναυσα στοχοποίησε το κομματικό παρακράτος αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για την ηθική αποκατάσταση που μου οφείλει η πλευρά του κράτους το οποίο πρέπει να μου εκφράσει μία πολύ μεγάλη συγνώμη» δήλωσε ο Φωκίων Φουντουκίδης.


«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους αμέτρητους φίλους που μου συμπαραστάθηκαν αυτά τα πέντε χρόνια στον αγώνα να βρω το δίκιο μου αλλά και το δικηγορικό γραφείο του κ. Ιωάννη Παπαγιάννη που στήριξε νομικά τον αγώνα μου για δικαίωση»

645 views0 comments

コメント


bottom of page