top of page
  • Writer's pictureΠεριοδικό "Ωραίο"

«ΟΑΣΙΣ»: Ζητήστε βοήθεια, ...υπάρχει λύση!






Η «ΟΑΣΙΣ» είναι Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο και διαδίκτυο. Αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια, αφού είναι ο μοναδικός φορέας υποστήριξης στο χώρο των εξαρτήσεων, που δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και μέλη των οικογενειών τους. Στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της, έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της απεξάρτησης.

Για τη δράση της βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.


Συνέντευξη με τον ιδρυτή του “ΟΑΣΙΣ” Δαμιανό Δουΐτση





Η «Όασις» δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και μέλη των οικογενειών τους, πριν από περίπου 10 χρόνια. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία της;

Ζήσαμε την εξάρτηση στο πετσί μας. Προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους και μεθόδους κι αποτύχαμε. Όταν βρήκαμε τη λύση αισθανθήκαμε την ανάγκη να μοιραστούμε το δώρο της απεξάρτησης και μ’ άλλους ανθρώπους που ακόμα υποφέρουν.

Όλοι οι σύμβουλοι είμαστε πρώην εξαρτημένοι από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο. Ο συνδυασμός της προσωπικής εμπειρίας μας με την επιστημονική κατάρτισή μας κάνει ικανούς και αποτελεσματικούς να ανταποκριθούμε στις προσωπικές ανάγκες κάθε εξαρτημένου. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε ζήσει τα ίδια βιώματα. Ο εθισμένος ενθαρρύνεται να μιλήσει ανοιχτά, να σπάσει την άρνησή του, να πιστέψει στην αλλαγή.

Παράλληλα σε όλη τη δεκαετή πορεία μας, ενημερώνουμε την κοινωνία με ομιλίες, ανοιχτό διάλογο, δημιουργία έντυπου και οπτικού υλικού και με συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Τι προσφέρετε στον εξαρτημένο και την οικογένειά του;

Η υποστηρικτική προσπάθεια είναι μία πολύ ευρεία διαδικασία και έχει να κάνει με το στάδιο που ο καθένας βρίσκεται. Εάν είναι σε φάση χρήσης χρειάζεται κινητοποίηση και αναγνώριση του προβλήματος. Αφού αντιμετωπισθεί η σωματική εξάρτηση υποστηρίζουμε τον εξαρτημένο να παραμείνει καθαρός.

Με το πρόγραμμά μας τον βοηθούμε ν’ ανακαλύψει τις αιτίες του εθισμού του και να μάθει να λειτουργεί μ’ ένα καινούριο τρόπο ζωής.

Προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να περνά δημιουργικά τις ώρες του με άλλα άτομα που κάνουν την ίδια προσπάθεια, με τη καθοδήγηση των συμβούλων, τη συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, συμμετοχή σε σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές ταινιών, θέατρο, μουσικές και καλλιτεχνικές βραδιές και street work.





Συνήθως ποιος σας προσεγγίζει πρώτος; Ο χρήστης ή η οικογένειά του;

Σχεδόν πάντα η οικογένεια θα ζητήσει βοήθεια. Ο εξαρτημένος είναι αιχμάλωτος της εξάρτησης και σπάνια κινητοποιείται από μόνος του. Βέβαια, όταν έρχονται να ζητήσουν βοήθεια, έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκατέρωθεν κακοποίησης.

Η οικογένεια στην αρχή αρνείται το πρόβλημα, μετά μπαίνει σε δύσκολη και πολυετή διαδικασία να βοηθήσει το παιδί της με καβγάδες, υποσχέσεις, εξαγορά, συγκάλυψη. Ακόμη κι αν κινητοποιηθούν, σπάνια αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος και την προοδευτικότητα της εξάρτησης. Κι όταν ζητήσουν βοήθεια, στην δηλαδή τ’ αδικαιολόγητα.

Όταν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν αναζητούν βοήθεια και είναι έτοιμοι να τη δεχτούν.


Το κέντρο σας στηρίζει και εθισμένους στο αλκοόλ. Θεωρείτε το αλκοόλ ναρκωτικό από τη στιγμή που είναι νόμιμο και το βρίσκουμε παντού;

Δεν κάνουμε διαχωρισμό νόμιμων και παράνομων ουσιών. Υπάρχει μία ουσία και ένας άνθρωπος που καθώς καταναλώνει την ουσία χάνει σιγά-σιγά το έλεγχο της ζωής του. Το αλκοόλ για μας είναι ναρκωτικό. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες θα εθιστεί το 8% του πληθυσμού. Αν κάποιος έχει τη δομή αυτής της προσωπικότητας που το ωθεί να εθιστεί σε αυτή την ουσία σαφέστατα και με αυτή την έννοια είναι ναρκωτικό.


Το πρόγραμμα της επανένταξης που εφαρμόζετε, γιατί θεωρείται απαραίτητο;

Το πρόγραμμα της επανένταξης αφορά κυρίως τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης. Αυτό που παρατηρήσαμε κατά τη πολυετή εμπειρία μας είναι ότι τα άτομα που ολοκλήρωναν το κλειστό πρόγραμμα παρουσίαζαν συμπτώματα ιδρυματοποίησης. Είχαν δυσκολία στην κοινωνικοποίηση, στο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, οι προκλήσεις του περιβάλλοντος τους φαίνονταν τεράστιες… Ο εξαρτημένος παρά το ότι είναι «καθαρός», μέσα στην πρώτη βδομάδα στον κοινωνικό περίγυρο, θα εμφανίσει όλα τα χαρακτηριστικά της εθιστικής προσωπικότητας και κατά πάσα πιθανότητα θα βασανίζεται από επιθυμίες για χρήση. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο χρονικό στάδιο που αν δεν έχει την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη μπορεί να υποτροπιάσει. Γι αυτό θεωρούνε ότι ένα σύντομο πρόγραμμα επανένταξης είναι απαραίτητο προκειμένου μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με καθοδηγημένες δράσεις να οδηγηθεί ομαλά στη πραγματικότητα με τις προκλήσεις της.

Χρειάζεται να έχει συμβούλους και ομάδες κοντά του, ώστε να περάσει αυτή την περίοδο των έντονων αναταράξεων που εμείς ονομάζουμε «συναισθηματικό ασανσέρ».


Η ίδρυση της "ΟΑΣΙΣ"





Η ΟΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2002 από τον Δαμιανό Δουΐτση, τον τ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης, που βίωσαν το πρόβλημα του εθισμού σαν εξαρτημένοι οι ίδιοι ή μέλη οικογενειών τους.

Είναι η μοναδική Οργάνωση του είδους στην Ελλάδα, αυτοχρηματοδοτούμενη, η οποία στα 15 χρόνια δράσης της έχει συμβάλει στη δημιουργία πλήθους ομάδων αυτοβοήθειας και κέντρων απεξάρτησης τα οποία βασίζονται στην φιλοσοφία των 12 Βημάτων (Αλκοολικοί Ανώνυμοι). Εκατοντάδες εξαρτημένοι, πάσης μορφής, όπως αλκοόλ, τζόγο, ελαφριά ναρκωτικά, συνταγογραφούμενα φάρμακα, διαδίκτυο και διατροφικές διαταραχές, βρήκαν μία αποτελεσματική μέθοδο για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Σε σταθερή βάση στον χώρο της Όασις (250 τ.μ. στο κέντρο της πόλης) λειτουργεί ανοιχτό πρόγραμμα θεραπείας και επανένταξης, πραγματοποιούνται σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές ταινιών, ανοιχτές συζητήσεις και ομιλίες από διάφορους επιστήμονες της ψυχικής υγείας και εκπροσώπους από τον θρησκευτικό χώρο. Έχει εκδώσει σχετικό βιβλίο με τίτλο «Η αποπλάνηση του εθισμού» και το περιοδικό δρόμου “OasisMagazine”.

Παράλληλα γίνονται ομιλίες σε όλη την Επικράτεια της Ελλάδος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, με θέμα πάντα την αντιμετώπιση του εθισμού και την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Υπάρχει συχνή παρουσία μελών της Όασις σε ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας όπως επίσης στον Τύπο και το Διαδίκτυο.

Η Όασις διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, συμμετέχει σε Φεστιβάλ Νεολαίας και Διεθνείς Εκθέσεις.

Το 2012 διοργάνωσε συναυλία στο Ηρώδειο με τον Μίκη Θεοδωράκη και το Ρωσικό Πατριαρχείο και το 2013 συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα του Κ.Π. Καβάφη.


Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τα παρακάτω προγράμματα:


• «Αλκοολισμός στους νέους»- 2004 της ΓΓΝΓ

• «Νέες μέθοδοι καταπολέμησης αλκοολισμού»- 2005 της ΓΓΝΓ

•«Επαγγελματικός προσανατολισμός πρώην εξαρτημένων» του ΥΠΑΚΠ

•«Συνεργασία της Όασις με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» του ΥΠΑΚΠ

• «Εθισμός στο διαδίκτυο» της ΓΓΝΓ

Η Όασις έχει συμμετάσχει στη διακομματική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τα ναρκωτικά και σε πολλές διαβουλεύσεις με στελέχη του Υπουργεία Υγείας για θέματα Αλκοολισμού και Τοξικομανίας.

Αποτελεί συνδετικό κρίκο των κρατικών φορέων, δήμων, συλλόγων, αστυνομίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης, ομάδων αυτοβοήθειας, επιστημόνων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεραπευτικών μονάδων και Εκκλησίας.

Ακόμη διατηρεί επαφές με αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Ρωσία, Δανία, Αγγλία, Σουηδία, Κύπρο, FYROM, Βουλγαρία, Ισπανία κ.α.).

Τέλος ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (που παρέχουν υπηρεσίας Κοινωνικής Φροντίδας), στο Ειδικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κατέχει Διαχειριστική Επάρκεια για Υλοποίηση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.


27 views0 comments
bottom of page